Twee aangifteformaten

AZL ondersteunt twee aangifteformaten voor pensioenaangifte: Uniforme Pensioenaangifte (UPA) en Pensioenaangifte (PA). Beide aanleverwijzen volgen de loonaangifte aan de Belastingdienst, maar er zijn verschillen.

UPA versus PA: wat zijn de verschillen?

Uniforme Pensioenaangifte (UPA) is een wijze van volautomatische gegevensaanlevering die op initiatief van de Pensioenfederatie is ontwikkeld.  Pensioenuitvoerders en softwareleveranciers hebben op verzoek van de Pensioenfederatie een standaard ontwikkeld voor een format waarin de aangiftebestanden worden aangeleverd. Het beheer van deze standaard (UPA) ligt bij SIVI. Het UPA-bericht is voor een groot deel gebaseerd op de loonaangifte aan de Belastingdienst en aangevuld met pensioengerelateerde gegevens. 

Pensioenaangifte (PA) is oorspronkelijk een product van Syntrus Achmea en is inmiddels overgedragen aan Centric. PA volgt evenals UPA de loonaangifte, maar bevat minder pensioengerelateerde gegevens. AZL heeft de pensioenuitvoering voor een aantal pensioenfondsen overgenomen van Syntrus Achmea. Een aantal van deze pensioenfondsen werkt nu nog met PA.

AZL ondersteunt op dit moment beide vormen van aanlevering. Op termijn wordt PA wel uitgefaseerd. UPA is dan de enige standaard die AZL ondersteunt.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.