Algemeen

terug naar het overzicht

De Pensioenfederatie, de pensioenuitvoerders en de leveranciers van salarispakketten hebben hun krachten gebundeld om pensioengegevens op een eenduidige wijze volgens een vast format te versturen. Deze aanleverwijze heet Uniforme Pensioenaangifte (UPA). Doorgaans bespaart deze manier van aanleveren u en uw pensioenfonds veel tijd. Lees meer hierover in Waarom pensioenaangifte?

Pensioenaangifte (PA) is oorspronkelijk een product van Syntrus Achmea. Inmiddels is PA overgenomen door Centric. PA volgt net als Uniforme Pensioenaangifte (UPA) de loonaangifte, maar bevat minder pensioengerelateerde gegevens. AZL heeft de pensioenuitvoering voor een aantal pensioenfondsen overgenomen van Syntrus Achmea. Tot 2021 werkten een aantal van deze pensioenfondsen nog met Pensioenaangifte (PA). Per 1 januari 2021 ondersteunt AZL de aanleverwijze PA niet langer en maken alle aangesloten fondsen gebruik van Uniforme Pensioenaangifte (UPA).

 

Pensioenaangifte is het proces waarin gegevens vanuit het salarispakket worden uitgewisseld tussen onderneming/administratiekantoor en pensioenfonds. Pensioenaangifte gebruikt de salarisadministratie als bron voor de aanlevering van gegevens. Pensioenuitvoeringsorganisatie AZL herleidt de relevante gegevens uit de aangifte tot wijzigingen voor de pensioenadministratie. Doorgaans bespaart deze manier van aanleveren u en uw pensioenfonds veel tijd. Lees meer hierover in Waarom pensioenaangifte?

 

Doe de test. Na het invullen van een aantal antwoorden krijgt u een indicatie of pensioenaangifte voor u interessant kan zijn.

Of u nu al kunt aansluiten op pensioenaangifte is afhankelijk van twee factoren:

  • Het pensioenfonds waar uw onderneming/organisatie bij is aangesloten.
  • Het salarispakket waarvan u gebruik maakt.

Ontdek via onze checklist of pensioenaangifte wel of niet mogelijk is. Na het beantwoorden van een aantal vragen ziet u of pensioenaangifte mogelijk is. Afhankelijk van de uitkomst, kunt u pensioenaangifte ook direct aanvragen.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.