Aangifte en terugkoppeling

Wilt u gegevens gaan aanleveren via pensioenaangifte of doet u voor het eerst aangifte via uw salarispakket? Dan is het nodig om een aantal zaken te weten voordat u start. Wij nemen u graag mee in wat u moet regelen om een aangifte in te zenden. Ook leest u op welke momenten wij een actie van u vragen en wanneer en hoe u terugkoppeling ontvangt.

Werkwijze

Welke pensioengegevens levert u aan?

Welke pensioengegevens u moet aanleveren bij de pensioenaangifte is mede afhankelijk van het reglement van uw pensioenfonds. In de regelingoverzichten (bij UPA)vindt u op welke wijze u de pensioenaangifte moet aanleveren. Het format van de aangifte is altijd gelijk. Per pensioenfonds kan het wel of niet gebruiken van bepaalde variabelen en de wijze waarop een salaris wordt berekend, verschillen.

Wanneer levert u pensioengegevens aan?

U doet iedere maand of iedere vier weken pensioenaangifte. Verandert de frequentie van de loonaangifte? Neem dan contact op met AZL. U kunt de aanleverfrequentie alleen vóór het begin van een kalenderjaar aanpassen.

Hoe werkt pensioenaangifte?

Op de pagina Aan de slag leest u welke stappen u doorloopt bij pensioenaangifte.

Wie kan de aangifte doen?

U kunt als onderneming of organisatie zelf de pensioenaangifte doen of dit uitbesteden aan een administrateur. Dit kan een administratiekantoor, salarisadministrateur of softwareleverancier zijn.

Wat is er nodig voor de eerste aangifte?

Voor u begint met de pensioenaangifte moet uw salarispakket geschikt zijn gemaakt voor pensioenaangifte. Uw softwareleverancier past dit voor u aan. U ontvangt van ons vooraf alle informatie die hiervoor nodig is. Ook hebt u als u zelf pensioenaangifte doet, een inzendaccount nodig. Doet een administrateur voor u de pensioenaangifte, dan ontvangt deze een inzendaccount. Als een administratiekantoor of salarisadministrateur al een inzendaccount heeft, dan kan dit account ook voor uw organisatie gebruikt worden.

Terugkoppeling

Controlemomenten

Na het invoeren van de gegevens voor pensioenaangifte vindt achtereenvolgens op twee momenten een controle plaats voor ieder aangiftebericht:

 1. Een technische controle (door ICT-leverancier CGI)
  Een controle waarin onder meer gekeken wordt naar de structuur van het aangiftebericht, de verwerkbaarheid van de aangifte en de volgordelijkheid van tijdvakken. Ook vindt er een controle plaats of het loonheffingennummer overeenkomt met de (gemachtigde) inzender. Na deze controle ontvangt u of de administrateur een bericht. Er zijn twee uitkomsten mogelijk: akkoord of niet akkoord. Bij akkoord wordt uw bestand naar AZL gestuurd voor verwerking.
 2. Een inhoudelijke controle (door pensioenuitvoeringsorganisatie AZL)
  Een controle op de inhoud van de gegevens en de kenmerken in het aangiftebericht. Ook hiervan krijgt u of de administrateur een bericht. U ontvangt een e-mail, waarin staat dat de pensioenaangifte is verwerkt. Eventueel bevat het bericht meldingen die uw beoordeling vragen. De resultaten van deze inhoudelijke controle kunt u inzien in de werkgeversportal.

Notificaties per e-mail  

U ontvangt na de inhoudelijke beoordeling van het aangiftebericht door AZL op een tweetal momenten een terugkoppeling over uw aangifte:

 • E-mailbericht 1. Uw pensioenaangifte is beschikbaar voor inzage.
  U ontvangt deze mail zodra de resultaten uit uw aangiftebericht te raadplegen zijn in de werkgeversportal. U kunt ook eventuele meldingen inzien en deze direct beoordelen. U ontvangt dit bericht in de regel de eerstvolgende werkdag na uw aangifte.
 • E-mailbericht 2. Uw pensioenaangifte vraagt om controle.
  U ontvangt een herinneringsmail als er meldingen in uw aangiftebericht voorkomen die uw controle vragen. In de regel ontvangt u dit bericht binnen 5 werkdagen na uw aangifte. U ontvangt geen herinnering als uw aangiftebericht volledig juist is.

Alle geregistreerde e-mailadressen binnen een account krijgen de meldingen toegestuurd.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.